Vælg dig et godt garn! Husk, at strikkefastheden angivet for hvert garn kun er vejledende, da det er meget individuelt, hvor fast eller løst man strikker og hækler samt individuelt, hvilket udtryk man ønsker, garn og pinde/hæklenål skal give.

Nederst på siden her kan du læse om forskellige uldtypers særlige kendetegn og egenskaber.

Merino er en fårerace, der opdrættes særligt for sin bløde og fine uld. Merinould har nogle gode, naturlige egenskaber, der gør den særligt velegnet til beklædning:

  • Temperaturregulerende: Merinould holder dig varm, når det er koldt, og virker svalende, når det er varmt
  • Svedabsorberende: Merinould kan uden at føles våd absorbere fugt op til 33% af sin egenvægt
  • Svedlugtbeskyttende: Merinould absorberer fugt - og dermed også sved - da den bliver bundet i uldens struktur. Det vil sige, at sveden/fugten ikke bliver liggende på huden, hvor de bakterier, der får sveden til at lugte, netop er. Når sved/fugt ikke kommer i kontakt med bakterierne, undgår du altså lugten af sved.
  • Smuds- og vandafvisende: Merinould er naturligt smuds- og vandafvisende

Merinofåret er historisk set særligt kendt fra Spanien i Middelalderen og blev først fra 1700-tallet spredt til andre lande. Det er nu verdens talrigeste fårerace og særligt udbredt i Australien, New Zealand, Sydafrika og Sydamerika.

Mulesing er desværre en del af produktion af merinould særligt i Australien, da klimaet her er meget varmt. I Sydamerika og i Sydafrika er mulesing ikke nødvendigt, da dyrene lever i et lidt køligere klima og i mere naturlige omgivelser, så det er med dyre-etiske øjne et godt valg at købe merinould fra netop derfra.

Mulesing er kort beskrevet et indgreb, hvor en hudfold ved fårets tarmåbning skæres af - uden bedøvelse - og det er selvsagt meget smertefuldt for fåret. Du må selv google billeder af mulesing, da jeg finder dem for 'grove' at vise her. Indgrebet udføres, fordi hudfolderne bagtil på fåret i det meget varme klima bliver fugtige - og sammen med lidt snavs fra afføring dermed er de perfekte reder for flue-æg. Når fluelarverne udklækkes, giver det store gener og infektioner hos fåret. I Sydamerika og i Sydafrika er klimaet tempereret, så derfor er flueangreb ikke et problem dér. 

Superwash er en behandling af ulden, der gør det nemmere for både producenten og forbrugeren at håndtere den. Størstedelen af al merinogarn på markedet er superwash-behandlet, og det gøres kort fortalt ved at fjerne de yderste skæl/kradshår fra uldfibrene med en klorbehandling og derefter overtrække dem med en tynd film. I traditionel produktion er filmen en type plast, men i Sydafrika og i Sydamerika bruges fortrinvis et ultratyndt lag harpiks i stedet, dvs. en mere naturlig behandling. Dog er det således, at 3-4% af de, der lider af allergisk eksem, er allergiske over for netop harpiks. 

Superwash-behandling forbedrer uldens vaskeegenskaber, så den ikke så nemt krymper og filter, og typisk kan superwash-behandlet uld vaskes i vaskemaskine på uldprogram ved 30 grader. For harpiks-behandlet uld skal der dog benyttes KOLDT uldprogram. 

Et lækkert mix af god bomuld og det fineste uld er et perfekt garn til alle årstider. Tilmed kan det bruges af selv de mest uld-forskrækkede. Ulden sikrer garnet en særlig blødhed og lethed, som modvægt til det lidt stive og tunge udtryk, bomuld med tiden kan få. Samtidig luner ulden - og bomulden suger fugten væk fra kroppen.

Almindelig uld - helt ualmindeligt lækkert! Betegnelsen 'uld' dækker over mange slags uld - og hos iSologRegn udvælger vi udelukkende uldgarner af særligt gode kvaliteteter. Det gør vi, fordi håndarbejde er en tidskrævende proces, så derfor skal du have et resultat, der står mål med anstrengelserne. Og det skal også være holdbart. Når der for et garn er angivet, at det er lavet af 'uld', vil det sige, at det er uld fra en anden fåre-race end bl.a. merinofår.

Fra den skotske nordkyst stammer fåreracen Shetland. Heraf produceres garntypen shetlandsuld, som er karakteriseret ved at have grovere fibre end merino-uld, og derfor har shetlandsuld en tendens til at kradse på den bare hud. Til gengæld er kvaliteten god som mellemlag - fx til trøjer - da den både er dejligt varm og relativt blød. Shetland-får leverer uld af en høj kvalitet og til en lavere pris end merino-uld, og garnet er eminent at filte med. 

Kashmir er en fælles betegnelse for flere gede-racer, der oprindeligt kommer fra den gamle Kashmir-provins i grænseområdet mellem Afghanistan, Pakistan, Kina og Indien. Ulden fra kashmir-geder er utroligt blød og fin, og absolut noget af det dyrest uld. Det skyldes bl.a., at kashmir-geder ikke giver så meget uld som får, og fordi det lækreste kashmiruld børstes af gederne, så det er underulden, man 'høster'. Gederne lever nemlig i områder, der er så kolde, at de ikke vil kunne tåle at blive klippet. Garn af kashmir-uld er endnu blødere end merinould og anvendes typisk til udprægede luksusprodukter. Slidstyrken i ren kashmir-uld er ikke høj, så til hverdagsbrug er merinould et bedre valg. 

Mohair er uld fra angora-geden (også kaldet mohair-geden). På nogle punkter minder mohair-fibrene mere om silke end om uld, og de har da også mindre fylde end fåreuld. Mohair er ikke lige så blødt som merino og kashmir, men det har nogle gode, temperaturregulerende egenskaber og er også slidstærkt. Da mohair er relativt dyrt, bruges det ofte til luksusprodukter - og til garn forarbejdes det da også således, at det typisk får et luksuriøst præg. Sydafrika er i øvrigt verdens største leverandør af mohair-uld - landet står for 53% af den samlede mohair-produktion i verden.

En alpakka er et husdyr i kamelfamilien - og dens nærmeste og mest kendte slægtning er lamaen. Alpakkaer lever hovedsageligt i Sydamerika og holdes primært for deres ulds skyld. Alpakka-fibrene er hule, og dermed har de en udpræget temperaturregulerende egenskab. De hule fibre kan nemlig absorbere varme og samtidig også virke isolerende og dermed holde på varmen, når det er koldt. Faktisk er alpakka-uld 7 gange varmere end fåreuld. Tilmed er alpakkauld blødere, og naturligvis særligt babyalpakka-uld, der kommer fra den allerførste klipning af det unge alpakka-dyr. Alpakka-uld er typisk dyrere end fåreuld.

Kontakt
Tlf/sms: 4292 1796
Mail: store@knitsistersstudio.com

Besøg butikken
Algade 36 (gå-gaden)
5500 Middelfart

Åbningstider
Man-torsdag 10.00-17.30
Fredag          10.00-18.00
Lørdag          10.00-14.00

1. søndag i måneden: 
10.00-15.00

Lukket på helligdage, Grundlovsdag,
24. december samt 31. december.

Gå ikke glip af nyhederne

Ja tak til lækker inspiration pr. mail
Særligt for haveejere